Alma – uusi kirjastojärjestelmä

Korttiluettelo

Taideyliopiston kirjastossa otettiin käyttöön uusi kirjastojärjestelmä Alma heinäkuussa 2020. Tällä sivulla on kootusti tietoa järjestelmänvaihdoksen aiheuttamista muutoksista, sekä linkit Alma-aiheisiin kirjaston uutisiin.

Mikä Alma on?

Alma on taustalla toimiva kirjastojärjestelmä, joka sisältää kirjaston painetut ja elektroniset aineistot sekä asiakastiedot. Järjestelmä ei näy ulospäin asiakkaille, ja hakukäyttöliittymänä säilyi vanha tuttu Arsca.

Mitä muutoksia Almasta seurasi?

Alma toi parannuksia kirjaston toimintaan, mutta palvelu ei suoraan näy käyttäjille. Asiakaskäyttöliittymänä jatkossakin toimivaan Arscaan kirjautumisessa tapahtui kuitenkin muutoksia: taideyliopistolaiset kirjautuvat palveluun jatkossa Uniarts-tunnuksilla (Haka-kirjautuminen), ja muut asiakkaat sähköpostiosoitteella tai Finna-tunnuksella. Kirjastokorttia tarvitsee vain aineiston lainaamiseen kirjastossa.

Uudessa kirjastojärjestelmässä rajoitetaan laina-ajan kokonaiskestoa, ei uusintakertoja. Kirjastosta saatuja lainoja voi uusia lainauspäivästä lähtien enintään seuraavasti: 14 vrk lainoja 180 päivää eteenpäin ja 28 vrk lainoja 730 päivää eteenpäin. Voit esimerkiksi uusia 28 vrk lainaa vaikka joka päivä kahden vuoden ajan, jolloin eräpäivä siirtyy joka kerta 28 päivää kyseisestä päivästä eteenpäin.

Alma tukee viestien lähettämistä sähköisesti suoraan asiakkaille aiempaa paremmin. Kirjaston lähettämät viestit kuten myöhästymismuistutukset lähetetäänkin jatkossa pääsääntöisesti vain sähköpostitse. Paperikirjeenä lähetetään vain kadonneen (eli 42 vrk myöhässä olevan) aineiston palautuskehotus ja lasku palauttamattomasta aineistosta.

Mitä minun täytyy tehdä?

Jos sinulla ei ole toimivaa sähköpostiosoitetta asiakastiedoissasi, et voi kirjautua Arscaan. Ota yhteys kirjastoon lisätäksesi sähköpostiosoite tietoihisi. Arscaan tallennetut suosikkilistat ja haut eivät ole siirtyneet uuteen järjestelmään. Tee ne halutessasi uudestaan omissa tiedoissasi Arscassa.

Omien tietojen päivitys

Käy myös tarkistamassa omat tietosi Arscassa ja korjaa virheelliset tai puuttuvat tiedot WebOodissa (opiskelijat), Mepcossa (henkilökunta) tai Arscassa (muut asiakkaat). Jos tietosi ovat oikein ja ajan tasalla Arscassa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Muussa tapauksessa päivitä tietosi:

Opiskelijat

Tarkista ja korjaa tarvittaessa tietosi WebOodissa. Uniarts-sähköpostiosoite tulee suoraan WebOodista Arscaan, joten sinun tarvitsee tarkistaa vain katuosoitteesi. Voit lisätä puhelinnumerosi ja (halutessasi) henkilökohtaisen sähköpostiosoitteesi Arscaan ilmoittamalla ne tällä lomakkeella Arscassa. Puhelinnumero ja henkilökohtainen sähköpostiosoite eivät siirry WebOodista kirjastojärjestelmään. Uusi opiskelija: voit ilmoittaa nämä tietosi samalla kun haet kirjastokorttisi kirjastosta.

Henkilökunta ja opettajat

Tarkista ja korjaa tarvittaessa tietosi Mepcossa. Uniarts-sähköpostiosoite ja työpuhelinnumero tulevat suoraan HR-järjestelmästä Arscaan, joten sinun tarvitsee tarkistaa vain katuosoitteesi. Jos haluat lisätä henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron Arscaan, ilmoita ne tällä lomakkeella Arscassa – älä käytä näiden tietojen ilmoittamiseen Mepcon henkilötietojen muutoslomaketta. Aseta myös haluamasi asiointikieli eli oletuskieli (suomi, ruotsi, englanti) Mepcossa, niin saat jatkossa kirjaston automaattisesti lähettämät sähköpostit (eräpäivämuistutukset yms.) sillä kielellä.

Muut asiakkaat

Jos tiedoissasi on korjattavaa, ilmoita muuttuneet tietosi Arscan henkilötietojen muutoslomakkeella. Aseta myös haluamasi asiointikieli (suomi, ruotsi, englanti) Arscassa, niin saat jatkossa kirjaston automaattisesti lähettämät sähköpostit (eräpäivämuistutukset yms.) sillä kielellä.

Alma-aiheiset uutiset