Uusia avoimia e-aineistoja käytössäsi

Kirjastotilojen ollessa kiinni kannattaa hyödyntää monipuolisia e-aineistoja. Monet palveluntarjoajat ovat avanneet aineistojaan, joista osaa pääset käyttämään myös ilman etäkäyttöön oikeuttavia yliopiston tunnuksia.

Avain kämmellä
Kuva: Shane Avery, Unsplash

Kaikille avoimia e-aineistoja

Avoimet aineistot eli Open Access -julkaisut ovat kaikille välittömästi avoimesti saatavilla olevia julkaisuja. Näitä tieteellisiä lehtiartikkeleita ja kirjoja pääset lukemaan ilman tunnuksia, milloin ja missä vain.

Kirjaston tietokantalistalla ilman lukon kuvaa olevat tietokannat ja palvelut ovat kaikille avoimia. Esimerkiksi Helda-tietokannasta löydät Taideyliopiston opinnäytteitä ja julkaisuja. Open Access -arkistot kuten CORE, BASE ja DOAJ sisältävät satoja miljoonia avoimesti saatavilla olevia julkaisuja. Open Access -kirjojen hakemisto DOAB sisältää lähes 30,000 kirjaa kaikilta tieteenaloilta, myös ihmistieteistä ja taiteista. Kotimaisten tiedelehtien Journal.fi-palvelu sisältää kymmeniä avoimesti julkaistuja tiedelehtiä kuten esimerkiksi Musiikki-lehti, Trio ja Avain. Osa avoimesti saatavilla olevista aineistoista löytyy suoraan myös kirjaston hakupalvelu Arscan kautta. 

Kansainvälinen kirjastokonsortioiden yhteenliittymä The International Coalition of Library Consortia (ICOLC) ylläpitää päivittyvää taulukkoa, mistä näkee poikkeustilanteen ajaksi käyttöön avattuja aineistoja: ICOLC COVID19 Complimentary Expanded Access Specifics. Listalla on myös Open Access -aineistoja. 

Tilausmaksullisessa lehdessä ilmestynyt artikkeli voi olla vapaasti saatavilla muualla, kuten rinnakkaistallennettuna yliopistojen julkaisuarkistoissa. Unpaywall-selainlisäosa tarkistaa, onko maksumuurin takana oleva artikkeli rinnakkaistallennettuna jonnekin, ja ohjaa käyttäjän yhdellä klikkauksella tähän versioon. Palvelu löytää n. 24 miljoonaa avointa artikkelia, jotka on haravoitu laillisesti julkaisuarkistoista ja erilaisista kirjastojärjestelmistä. Lisäosan käyttö on täysin sallittua ja suositeltua. 

Katso myös Kansalliskirjaston ylläpitämä linkkilista avoimista aineistoista tutkimuksen ja opetuksen tueksi.  

Uusia e-aineistoja yliopistolaisten käyttöön

Useat kustantajat ja palveluntarjoajat, kuten Bloomsbury ja ProQuest ovat avanneet e-aineistojaan yliopistolaisten käyttöön COVID-19 -tilanteen ajaksi. Aineisto on saatavilla kirjaston tietokantalistan linkkien kautta, ja listaa päivitetään jatkuvasti. Nämä aineistot ovat käytössäsi, kun kirjaudut Uniarts-tunnuksillasi Arscaan. Koekäytössä olevien tietokantojen yhteydessä on mainittu, kuinka pitkään aineisto on saatavilla. Huomaathan, että vain osa e-aineistoista on löydettävissä Arsca-hakupalvelun kautta. 

Kuva tietokantalistasta. Koekäytössä olevat uutuustietokannat löydät tietokantalistan oikeasta laidasta.
Koekäytössä olevat uutuustietokannat löydät tietokantalistan oikeasta laidasta.

Voit antaa e-aineistoista palautetta tai tehdä hankintaehdotuksen

Ota yhteyttä!

Apua e-aineistojen käyttöön on saatavana kirjaston tiedonhaun oppaasta: https://libguides.uniarts.fi/e-aineistot. Kysy apua e-aineistojen käyttöön myös suoraan kirjastosta: lib@uniarts.fi, Kuopiossa lib.sibk@uniarts.fi.