Taju – Taideyliopiston uusi julkaisuarkisto

Taideyliopisto ottaa käyttöön oman julkaisuarkiston helmikuussa 2021, ja sen nimeksi tulee Taju.

Lähikuva nuottikäsirjoituksesta.
Myös Ida Mobergin nuottikäsikirjoitukset siirtyvät julkaisuarkisto Tajuun.

Uuteen julkaisuarkistoon siirretään kirjaston tällä hetkellä Heldassa ja Doriassa olevat kokoelmat, joten julkaisuarkisto Taju korvaa Taideyliopiston käytössä Heldan ja Dorian. Tällä hetkellä Taideyliopistolla on Heldassa opinnäytteiden kirjallisia osuuksia, julkaisusarjoja, lehtiä ym. tieteellispainotteista kirjallista aineistoa. Doriassa on Sibelius-Akatemian kirjaston digitoituja musiikkiaineistoja (nuotteja ja äänitteitä). Julkaisuarkiston järjestelmä on sama tuttu ja turvallinen avoimeen lähdekoodiin perustuva DSpace, jolla myös Helda ja Doria toimivat. Palvelun ylläpidosta vastaavat Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut, jotka ylläpitävät jo valmiiksi monia suomalaisia julkaisuarkistoja. Taideyliopistolaisten aineistot siirtyvät uuteen omaan julkaisuarkistoon sellaisenaan. 

Siirtyminen omaan järjestelmään parantaa palveluamme. Pystymme hyödyntämään julkaisuarkistopalvelujen muille asiakkailleen tekemää DSpace-kehitystyötä, sillä palvelu pyörii samalla tavoin kuin muiden yliopistojen omat julkaisuarkistot (esim. Theseus, Trepo, Lutpub, Utupub jne). Omaan julkaisuarkistoomme on helpompi tehdä organisaatiokohtaisia räätälöintejä kuin monen organisaation jakamaan instanssiin, jollaisia Helda ja Doria ovat. Esimerkiksi Uniarts-tunnistautuminen saadaan helposti käyttöön omassa julkaisuarkistossa. Kirjasto pystyy myös tekemään enemmän ylläpidollisia muutoksia itse ja yliopiston muutostarpeisiin voidaan reagoida nopeammin. 

Uuden julkaisuarkiston nimi valittiin syyskuussa Taideyliopistossa sisäisesti pidetyn nimikilpailun myötä. ”Taju” sai useita ehdotuksia, ja kilpailussa lahjakortin voittaneisiin on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä. 

Lisätietoja:
Erkki Nurmi, erkki.nurmi@uniarts.fi 
+35840 710 4222