Taideyliopistossa otetaan käyttöön kirjoittajamaksujen korvausmenettely edistämään avointa julkaisemista

Taideyliopiston tutkijat voivat hakea Open Access -lehtien kirjoittajamaksuja (APC, Article Processing Charge) syyskuusta 2021 lähtien.

Open Access logo.

Korvausmenettely on perustettu tukemaan suoraa avointa julkaisemista ns. kultaisen mallin Open Access -tiedelehdissä. Suurin osa Open Access -lehdistä ei peri kirjoittajamaksuja, mutta nyt käyttöön otettu korvausmenettely kohdistuu nimenomaan kirjoittajamaksuja periviin julkaisuihin.

Taideyliopisto suuntaa rahoitusta tutkimuksen edistämiseen ja avoimen julkaisemisen tukeen. Tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen ohjausryhmän (TTOR) keväällä 2021 puoltama APC-rahoitus on tarkoitettu kaikille Taideyliopiston tutkijoille ja tohtorikoulutettaville. Varojen suuruus on 40 000 € vuodelle 2021, ja sitä on haettavissa vuosittain niin kauan kuin sitä on jäljellä.

”Nyt käynnistyvän menettelyn turvin Taideyliopiston on mahdollista tukea avoimen tieteen toteutumista ja jatkamaan nousujohteista avointa julkaisemista yliopiston strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi”, Taideyliopiston tutkimuksen vararehtori Jaana Erkkilä-Hill toteaa.

Korvausmenettelyllä pyritään edistämään tiedejulkaisujen avointa saatavuutta kestävällä tavalla ja Taideyliopiston avoimen tieteen linjauksen mukaisesti. Myös tutkimusrahoittajat ovat tiukentaneet avoimen julkaisemisen vaatimuksiaan. Esim. Suomen Akatemia edellyttää kansainvälisen tutkimusrahoittajien koalition Plan S -tavoitteiden mukaisesti kaikkien tutkimusjulkaisujen avointa julkaisemista.

Katso korvausmenettelyn yksityiskohtaiset ehdot Taideyliopiston julkaisemisen oppaasta, mistä löytyy myös linkki hakulomakkeeseen.

Lisätietoja:

Tommi Harju, tommi.harju@uniarts.fi, kirjastonjohtaja

Harri Ollikainen, harri.ollikainen@uniarts.fi, tietoasiantuntija