Isabella Leonarda 400 vuotta

Säveltäjä Isabella Leonarda viettää 400-juhlavuotta vuonna 2020. Kokosimme vinkkejä juhlavuoteen kirjaston aineistosta.

Valkoisia kukkia ja vihreitä lehtiä pöydällä.
Taustakuva: Annie Spratt, Unsplash

Vuonna 2020 täysiä vuosia ei juhli vain Beethoven. Vuosi on myös säveltäjä Isabella Leonardan (1620 –1704) juhlavuosi. Tämä 400 vuotta sitten syntynyt italialainen säveltäjä oli tuottelias barokkimusiikin parissa, keskittyen erityisesti motetteihin. Juhlavuoden kunniaksi vinkkaamme kirjastosta löytyvää Leonarda-aineistoa. Linkit vievät kirjaston hakupalveluun Arscaan tai tietokantaan, josta kyseinen aineisto löytyy.

Hengelliselle musiikille omistautuminen

Isabella Leonarda toimi nunnana. Säveltämisen lisäksi hän hoiti luostarin hallinnollisia tehtäviä sekä opetti musiikkia. Joidenkin lähteiden mukaan hän julkaisi musiikkiaan vasta 50-vuoden iän saavutettuaan, vaikka säveltämistä hän oli tehnyt nuoresta asti. Yli kaksisataa hengellistä musiikkiteosta säveltäneelle Leonardalle oli tavanomaista, että hän omisti teoksensa sekä luostarin taloudellisille tukijoille että Neitsyt Marialle. Tällä tavalla hän halusi tuoda esille nunnan vakaumuksensa. On arveltu, että hänen italialaiset aikalaissäveltäjät, kuten Barbara Strozzi, tunnettiin aikoinaan Italian ulkopuolella paremmin, sillä he sävelsivät myös maallista musiikkia.

Sonaatit (op. 16)

Isabella Leonardan merkittävimpinä sävellyksinä on pidetty muun muassa hänen sonaattejaan (op.16). Teoksen nuotit löydät Arsca hakupalvelun kautta kirjaston kokoelmista jousisoittimille ja uruille. Cappella strumentale del Duomo di Novara äänitti sonaatit vuonna 2004. Jos sinulla on Uniarts-tunnukset, voit kuunnella opuksen samantien suoratoistona Naxos-palvelun kautta. Kirjaudu palveluun ensin tietokannan kautta, jonka jälkeen pääset tästä linkistä suoraan teokseen.

Earthly Angels

Hengellisen barokkimusiikin kokoelmasta Earthly Angels (2018, Alba Records) löytyy myös Leonardan teoksia. Tämä sopraano Kajsa Dahlbäckin kokoama projekti sai alkunsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikonsertista. Earthly Angelsin ensimmäinen albumi valittiin myös vuonna 2018 Yleisradion vuoden äänitteeksi. Se sisältää Leonardan sonaatin op.16 nro 12 lisäksi myös Leonardan vokaalimusiikkia, Sacri Concerti op. 3: Volo Jesum. Tästä linkistä pääset Uniarts-tunnuksilla kuuntelemaan teoksen Naxos-palvelun kautta. Äänite on kirjaston kokoelmissa lainattavissa elokuussa kirjaston auettua myös CD:nä. Kokoelman avulla voit tutustua myös muiden aikalaisten sävellyksiin.

Lisää tietoa ja teoksia

Lisää Isabella Leonardan teoksia sekä lisätietoa löydät kirjaston kokoelmista Arsca-hakupalvelun kautta. Jos käytössäsi on Uniarts-tunnukset, pääset selaamaan myös digitaalisia tietokantojamme laajemmin. Leonardan digitoituja nuotteja löytyy muun muassa Alexander Street Press -tietokannasta.

Merkittävimmät lähteet tämän artikkelin henkilökuvassa: www.oxfordmusiconline.com, Women’s Sacred Music Project