Vincent van Gogh -aineistoa kirjastosta

Helsingissä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus käydä tutustumassa taidemaalari Vincent van Goghin teoksiin Didrichsenin taidemuseossa 5.9.2020-31.1.2021. Näyttelykokemusta syventämään keräsimme kirjaston aineistoista johtolankoja lisätiedon lähteille.

Maalaustarvikkeita ja kynttilä pöydällä.
Kuva: David Clode / Unsplash

Taideyliopiston kirjasto tarjoaa paljon erilaisia tiedonlähteitä Vincent van Goghin (1853-1890) elämästä ja taiteesta. Aloita tutustuminen vaikkapa näistä tärpeistä. Linkit ohjaavat aineistojen saatavuustietoihin verkkokirjasto Arscassa.

  • Van Goghin elämää on tutkittu ja tulkittu paljon hänen kirjoittamien kirjeiden avulla. Kirjeitä on myös suomennettu, esimerkiksi Irving Stonen toimittama Dear Theo löytyy kokoelmista nimellä Kirjeitä veljelleni. Muita hyllyssä olevia van Gogh -kirjoja voit selata tästä linkistä
  • Taitelijasta löytyy runsaasti myös e-kirjoja ja artikkeleita, jotka ovat luettavissasi etänä, jos sinulla on Uniarts-tunnukset. Tästä linkistä pääset van Goghista kertoviin e-kirjoihin
  • Van Gogh on innoittanut myös muita taiteilijoita sekä taiteenlajeja. Esimerkiksi Einojuhani Rautavaara sävelsi taiteilijasta operetin, jonka löydät kirjaston kokoelmista äänitteenä: Vincent : opera in three acts.  
  • Näiden esimerkkien lisäksi löydät Arscasta runsaasti lisää aineistoa Vincent van Goghista.

Näyttely keskittyy erityisesti taiteilijan varhaisvaiheen piirustuksiin. Esillä on myös Suomen ainut van Gogh teos, Katu, vuodelta 1890. Van Goghin tuotantoa voi selata Uniarts-tunnuksilla myös kuvatietokanta Arstorista, josta löytyy tutkimus- ja opetuskäyttöön lisensoituja kuvia. Saat nämä aineistot käyttöösi kätevimmin kirjautumalla palveluun ensin tietokantalistan kautta. Linkki taitelijan teoksiin Arstorissa.

Näyttelyn aukioloajat löytyvät Didrichsenin taidemuseon verkkosivuilta