Taideyliopisto mukana Tutkain-hankkeessa – digitaaliset sanoma- ja aikakauslehdet 1930–2018 tutkimuskäyttöön

Kansalliskirjasto ja Kopiosto ovat sopineet oikeudesta välittää kokoelmiinsa sisältyviä digitaalisia sanoma- ja aikakauslehtiä tutkimuskäyttöön digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun kautta Tutkain-hankkeessa vuosina 2020–2022. Myös Taideyliopisto on mukana tässä hankkeessa.

Ruutukaappaus digi.kansalliskirjasto.fi-palvelusta.

Tutkain-hanke mahdollistaa Kansalliskirjaston kokoelmiin sisältyvien, kotimaisten digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930–2018 julkaistujen vuosikertojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä. Mukana ovat myös avoimessa käytössä olevat aineistot vuosilta 1918–1929. Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan Tutkaimeen liittyneen korkeakoulun opiskelijan, tutkijan ja opetus- ja tutkimushenkilökunnan tekemää tieteellistä tai taiteellista ei-kaupallista tutkimusta, opinnäytetyötä, selvitystä tai lopputyötä.

Tutkaimen aineisto on lisensoitu 15 kotimaisen korkeakoulun käyttöön. Korkeakoulut saavat antaa HAKA-tunnuksilla tunnistautuneille käyttäjille pääsyn Kansalliskirjaston digitoimiin lehtiaineistoihin digi.kansalliskirjasto.fi –palvelussa tutkimuskäyttöä varten. Käyttäjät saavat sopimuksen mukaan myös analysoida lehtiaineistoja koneellisesti sekä luoda niistä datasettejä tutkimuksen verifiointia ja myöhempää tutkimusta varten.

Kysy lisää kirjastosta lib@uniarts.fi.