Helvi Leiviskä

Säveltäjä Helvi Leiviskä 1902-1982 toimi usean vuosikymmenen Sibelius-Akatemian kirjastonhoitajana ja sävelsi uransa aikana sinfonioiden lisäksi useita muita teoksia. Hänen pianokonserttonsa esitetään Musiikkitalolla suorana lähetyksenä Itsenäisyydenpäivän konsertissa. Mutta mitä tiedämme Helvi Leiviskästä ja hänen tuotannostaan? Löytyisikö Helvin entisestä kirjastosta lisää tietoa? Linkit johtavat aineiston saatavuustietoihin kirjaston hakupalvelussa Arscassa.

Helvi Leiviskä pianon ääressä.
Helvi Leiviskä pianon ääressä. Pietinen (1932), Museovirasto. CC BY 4.0 / Rajattu alkuperäisestä.

Rakennus, jossa kirjasto ja nuotisto on nyt, on fyysisesti eri rakennus, jossa Helvi järjesteli nuotteja ja palveli asiakkaitaan. Paperikortiston on korvannut digitaalinen tietokanta, ja moni muukin asia on kirjastossa muuttunut. Voi silti kuvitella Helvin hyllyjen väliin silmälasit kädessään tai hänen jalanjälkensä rappusissa.  

Tällä hetkellä laajimpia säveltäjää käsitteleviä kirjoja on Eila Tarastin Nouse, ole kirkas! Tarasti tunsi Helvin henkilökohtaisesti, ja sai suuren määrän Helvin kirjeenvaihdosta ja henkilökohtaisista perhearkistoista käyttöönsä teosta varten.

Helvi Leiviskän tuotantoa löytyy jonkin verran myös äänitteiltä, mutta usea teos vasta odottaa tallennustaan. Useamman sinfonian säveltäneeltä Leiviskältä löytyy kolmas sinfonia äänitettynä 1970-luvulta: Symphony no.3. Tämän käsikirjoituksen Leiviskä omisti Sibelius-Akatemian kirjastolle 1974. Selaa muita musiikkitallenteita Arscasta.

Leiviskä, joka oli myös itse pianisti, sävelsi muun muassa pianoteosten, orkesterisarjojen ja laulumusiikin lisäksi musiikkia lyhytdokumentteihin sekä elokuvaan Juha (1936). Elokuva perustui Juhani Ahon samannimiseen romaaniin, jossa suomalainen luonto on hallitsevassa asemassa. Säveltäjän monipuolisuuden voi todeta myös hänen kirjaston kokoelmista löytyvistä nuoteistaan, joita voit selata Arscassa. Linkki nuottiaineistoihin.

Itsenäisyyspäivänä suorana lähetyksenä esitettävä Pianokonsertto op.7 on aikaisemmin esitetty vain kerran. Tällöin teoksen esittänyt solisti muutti teosta, joten nyt kuultava alkuperäisversio esitetään ensimmäistä kertaa. Lisätietoa Itsenäisyyspäivän konsertista Ylen www-sivuilla.

Kuva: Pietinen (1932), Museovirasto. Säveltäjä Helvi Leiviskä, CC BY 4.0 / Rajattu alkuperäisestä.