Alkuperäiskansojen päivä 9.8.

Nutukkaat ja mikrofoniteline.

Vinkkaamme 9.8. vietettävän alkuperäiskansojen päivän kunniaksi saamelaista nykytaidetta käsittelevää aineistoa ja äänitekokoelmia saamen kielillä. Aineistot ovat lainattavissa kirjaston auetessa elokuussa.

Saamelaista nykytaidetta

Contemporary Sami art and design -teos on ensimmäinen kansainvälinen nykytaiteilijoiden ja suunnittelijoiden esittely Saamelaisalueella, joka ulottuu Pohjois-Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Luoteis-Venäjään. Kirja esittelee yli 35 saamelaista nykytaiteilijaa ja muotoilijaa.

Saamelaisen taiteilijakollektiivi Suohpanterrorin nimettömänä pysyvät jäsenet ottavat teoksillaan poliittisesti kantaa esimerkiksi luonnon puolesta ja saamelaisuuden määritelmiin. Taiteilijaryhmä hyödyntää olemassa olevaa kuvastoa mainoksista taidehistorian merkkiteoksiin esikuvansa Banksyn tavoin. Suohpanterror osallistui vuonna 2014 Rovaniemellä järjestettyyn näyttelyyn, josta löytyy lisätietoa näyttelyjulkaisusta Saamelaista nykytaidetta = Dálá Sámi dáidda = Sámi contemporary.

Saamelaiskielillä esitettyä musiikkia

Eri saamelaiskielissä on omat nimityksensä musiikkiperinteille. Suomen Saamenmaassa kajahtavat esimerkiksi pohjoissaamelaisten joiku, luohti, inarinsaamelaisten livđe ja koltansaamelaisten leu’dd. Kirjaston kokoelmista löytyvää saamelaiskielillä esitettyä perinne- ja nykymusiikkia voit selata Arsca-hakupalvelun kautta.

Lue lisää Saamelaisen musiikkiakatemian www-sivustolta saamelaisesta vokaalimusiikista sekä myös Oktavuohtan www-sivuilta löydät lisätietoa saamelaisesta perinne- ja nykymusiikista.

Lähteet:

https://www.oktavuohta.com/

https://tahiti.journal.fi/article/view/85506/44456

https://www.samediggi.fi/